Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/www/altan-inspiration.dk/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Krydderurter. Se 10 gode krydderurter der trives i skyggen

facebook-rain-altan pinterest-rain-altan instagram-rain-altan googleplus-rain-altan

10 gode krydderurter til altanen i skyggen

krydderurter-skygge

Tænk på hvor dejligt det vil være at gå ud på altanen og plukke dine egne krydderurter, lave dit eget kryddersmør eller din egen marinade.

Mynte

Mynte er en af de krydderurter der tåler mest skygge. Den er nem at få til at gro og er fantastisk til desserter og ikke mindst den populære drink mojito. Man skal huske at klippe den til da den er god til at brede sig og hurtigt har forplantet.Mynte kan blive op til 90 cm høje, der findes op til 20 forskellige arter.


Purløg

purloeg-altanPurløg er en urt der er god til at pifte kartoffelsalaten eller æggemaden op. Mange bruger den i salater og på æggekagen. Purløg vokser bedst i solen men trives også i skygge. Purløg er en flerårig plante der skyder igen i marts-april måned. Bladene bliver 30-40 cm lange og får de lov at vokse kommer der smukke lilla blomster.

Purløg er rig på vitamin C, A og B2.


Persille

persille-altan

Persille er nok en af de mest anvendte krydderier vi har. Den anvendes i salater og som krydderi i sovsen til nationalretten stegt flæsk. Persille er flerårig og nem at dyrke. Den trives bedst i halvskygge. Planten stammer oprindeligt fra Sydeuropa, hvor den har været dyrket siden oldtiden.

Persille indeholder vitaminer A, C og jern.
Persillen gror bedst i halvskygge og er oprindelig fra Sydeuropa hvor den har været dyrket siden oldtiden. 


Koriander

Koriander er en etårig urt med meget kraftig smag, den er ofte brugt i suppe og dressinger, og sågar i parfumer.

Den er rigtig god at have i skyggen, for får den for meget sol vil den hurtigt gå i blomst, krydderurten kan blive op til 60 cm høj.

Koriander er ikke velegnet til at tørre så bør derfor fryses ned.

Frøene fra koriander bliver i mange etniske lande omtalt som 1001 nats elskovsmiddel, da frøene giver en euforisk oplevelse.


Estragon

Estragon er en flerårig urt og er nok kendt bedst for de små grønne blade i bearnaisesauce eller i kryddersmør. Planten har en dominerende smag af lakrids.

Skal man have en estragon som er hårdfør skal man vælge den tyske estragon, da den er mere tilpasset vores klima end den mere sarte franske estragon.

Estragon er en staude og kommer igen år efter år og bliver op til 80 cm høj.


Oregano

oregano-altan

Oregano er en krydderurt der som oftest behøver sol, men den gyldne oregano ¨Aureum¨har det fint i delvis skygge.

Oregano kender vi som krydderi på pizza og pastaretter og er desuden rigtig god i brød.

Smagen fra oregano kan godt virke lidt bitter. Oregano regnes på vores breddegrader som en etårig plante, den bliver ca 50 cm høj.


Citronmelisse

Citronmelisse er en flerårig plante som vokser godt i skygge og ligesom mynte kræver den at blive klippet, da den er god til at brede sig.

Planten er rigtig god som krydderurt til marinader, kylling og fisk og kan også bruges i urtete og i salater.

Citronmelisse kan blive op til 80 cm høj og kan nemt blive 20 år, den kan fryses og tages direkte fra fryser og tilsættes i maden. Citronmelisse gror fra maj og til frosten indtager.


Timian

timian-altanTimian er en krydderurt der bliver ca. 30 cm høj og som trives fint i halvskygge. Det er bedst at lade den tørre ud mellem vandingerne. Timian er en klassisk dansk krydderurt, som traditionelt har været brugt til gule ærter, pølser og suppe og samt til at marinere kød.

De fleste sorter af timian er tiltrækkende på bier, som jo er gode for vores sommerblomster. Timian er stedsegrøn hele året igennem, men en hård frost kan godt betyde at den dør.


Rød perilla

Rød perilla er en krydderurt fra Japan som bruges meget i sushi og suppe, bladene kan også bruges i salat. Det er en krydderurt der er i familie med mint, og har en anis lignede smag.

Rød perilla er en etårig krydderurt som kan blive op til en meter høj dens takkede røde blade er utrolig smukke og dekorative den trives i halvskygge.


Laurbær

Laurbær er en krydderurt som er rigtig god til at pifte gryderetter op og ikke mindst give flæskestegen en god smag.

Laurbær kan blive til et stort træ hvis man har mulighed for at opbevare det frostfrit om vinteren.

Bladene bør plukkes tidligt om morgenen så de ikke får sol og derefter lægges de til tørre.
Friske blade har ikke så kraftig smag som tørrede blade, så bruger du friske blade er det en god idé at knuse dem i en morter og drysse dem i maden.

Bliv inspireret til det gode altanliv

boeger

Mest læste artikler

Smukke altankasser

Bøger

Cafésæt til altanen