facebook-rain-altan pinterest-rain-altan instagram-rain-altan googleplus-rain-altan

forspiring

Tyvstart forårssæsonen ved at så frø i vindueskarmen. Her får du en grundig begynderguide til, hvordan du får succes med forspiring.

altan-permakultur

Dyrk dine egne bæredygtige grøntsager. Se Haveselskabets tips til afgrøder som du kan dyrke i din altan-køkkenhave.

Altankasser

Det er slet ikke så svært at få frodige altankasser - også selv om du tror, at du ikke har grønne fingre. 
Der er faktisk kun fire ting, du skal have styr på. Læs første del her


En af de absolut største udfordringer ved at vedligeholde en frodig altan er at sørge for regelmæssig vanding af altankasser og krukker. I solrige perioder skal du vande dagligt. Hvis din altan er sydvendt, så er det måske nødvendigt at vande to gange om dagen.

Planterne på altanen har ofte en meget begrænset mængde jord, som rødderne kan suge vand og næring fra og i vækstsæsonen er det vigtigt at du sørger for at planterne løbende får tilført tilstrækkeligt vand og gødning. Ellers vil de mistrives og i værste fald visne.

Modsat skal vandet også kunne komme væk fra planternes rødder. Ellers vil de simpelthen drukne. Derfor skal du huske at sikre dig, at der er drænhuller i alle krukker og altankasser, så overskydende vand fra regn (eller vandkande!) kan løbe af.

Selvvanding er måske løsningen

I en travl hverdag kan det godt være svært at få tid til at gå og nusse om planterne på altanen. Hvis du rejser hjemmefra – selv om det blot er et par dage – så kan altankasserne hurtigt tørre ud.

Mange altankasser og blomsterkrukker kan fås med såkaldt selvvanding. Det betyder oftest at der indbygget en slags dobbelt bund, der fungerer som en vandtank under planternes rødder. Det fungerer ofte glimrende. Husk dog at tjekke, at der er er drænhuller.

Skal du købe nye altankasser med selvvanding, så er det en god idé at vælge en model der er ekstra dyb, så der er plads til masser af jord til planternes rødder. Det gør pasningen af planterne meget lettere, hvis de har plads til at udvikle et ordentligt rodnet.

Fuldautomatisk vanding

Der er masser af systemer, der kan sørge for at vande dine planter når du ikke selv er hjemme.

Nogle af dem kan kobles direkte på en udendørs vandhane, hvis du er så heldig at have sådan én. Vandmængden styres af en lille indbygget computer, og du kan oven i købet tilføje flydende gødning direkte til vandingsvandet. Det er den ideelle løsning, hvis du gerne vil have en frodig altan uden at skulle tænke over den daglige pasning.

Vandet fordeles rundt til krukker og altankasser via tynde slanger, der afgiver vand via en lille dyse, der stikkes ned i jorden.

Selvvanding med tank

Andre systemer er afhængige af en vandtank, som skal fyldes med jævne mellemrum. Det er let at blande flydende gødning i vandet.

Nogle typer af selvvanding fungerer med en timer. Andre virker ved undervanding (som i professionelle gartnerier). De mest solgte modeller afgiver vand fra én beholder til én plante.

Hjemmelavet selvvanding

Der er naturligvis også altid mulighed for at en kreativ gør-det-selv løsning. Du kan for eksempel fylde en flaske med vand og stikke halsen ned i krukken.

altankasser

Godt begyndt er halvt fuldendt, siger man. Og det gælder også, når det handler om at skabe de bedste vækstvilkår for planter i altankasser.

Uanset om du har planter fra sidste år eller skal ud og købe helt nye, så kan du let gøre dine altankasser klar til en god og frodig sæson.

Blomsterfrø

Har du prøvet at høste frø fra sommerblomster? Det er let og sjovt - og så er hjemme høstede frø i en smuk kuvert en god gaveidé til alle haveinteresserede.

Du kan naturligvis også tage frø af blomster, du finder hos venner og familie samt i - hvis det er tilladt - i parker og på offentlige arealer.

Hvilke blomster er velegnede?

Nogle blomster er lettere at indsamle frø fra end andre. Og nogle blomster arter er bedre til at levere spiredygtige frø end andre.

Vælg de blomster, der har de flotteste farver og den frodigste vækst. Det er de arveanlæg, du skal prøve at videreføre til næste års blomsterflor i altankasser og krukker.

Disse blomster er klassiske ‘mormor’ blomster, der ofte leverer mange og spiredygtige frø

  • Morgenfruer
  • Valmuer
  • Ærteblomst
  • Blomstertobak
  • Kæmpeverbena
  • Tagetes
  • Kornblomst
  • Fingerbøl
  • Jomfru i det grønne
  • Tallerkensmækker

Sådan gør du:

1 - Lad blomsterne sætte frøstande

Du har sikkert hørt, at for at få længst mulig blomstringstid, så skal du hele tiden nippe visne blomsterhoveder af.

Hvis du vil høste frø skal du lade nogle af blomsterhovederne visne og omdanne sig til frøstande.

2 - Høst i tørvejr

Det er en god idé at høste frøstandene midt på dagen på en tør dag. Så er vandindholdet i frøene minimalt og risikoen for at de rådner er minimal.

3 - Eftertørring

Frøstandene lægges til tørre indendørs på bakker eller tallerkener. Vent en uges tid, og du vil opdage, at frøstandene åbner sig og frøene drysser ud.

Nogle frø skal måske have lidt hjælp for at komme ud af kapslen. Det gælder blandt andet valmue og tallerkensmækker.

4 - Opbevaring

Dine frø skal opbevares tørt, mørkt og køligt. Put frøene i et kaffefilter eller i en kuvert og luk omhyggeligt. Læg dem derefter ned i en æske og sæt den på et køligt, men frostfrit sted.

Du kan også opbevare dine frø (både de hjemmelavede og de købte) i et fotoalbum med lommer. Det giver et fantastisk overblik over, hvilke frø du har på lager.

Blomster med personlighed

De blomster, der kommer fra dine hjemmehøstede frø har ikke samme ensartethed som frø, der kommer fra et frøfirma. Du kan ikke være sikker på, at fordi du har høstet frø fra en lyserød lupin, så vokser der lyserøde lupiner op fra frøene.

Der er ingen garantier - og det er netop charmen ved at lave sine helt egne frø.

sunde-planter-altan

Kender du det? Man har købt nye blomster med hjem til krukkerne, men det virker som om de slet ikke har lyst til at gro?

Der er stor forskel i kvaliteten af de planter, der findes, så følg denne tjekliste og få de bedste planter og den frodigste altan.

insektsaebe-hjemmelavet

Hvis du finder bladlus på dine planter, så skynd dig at gøre noget ved det!

Her får du opskriften på hjemmelavet insektsæbe.

”Blomster gør altid folk venligere, gladere og mere hjælpsomme; de er solskin, næring og medicin for sjælen.”Disse kloge ord blev sagt i det 19. århundrede af den amerikanske miljøforkæmper Luther Burbank.

Bliv inspireret til det gode altanliv

boeger

Mest læste artikler

Smukke altankasser

Bøger

Cafésæt til altanen